Om Fogia

Vi skapar möbler som stannar kvar. Och älskas länge.

Tillsammans med noga utvalda skandinaviska formgivare har vi de senaste trettio åren skapat genomtänkta möbler till privata hem och publika miljöer runt om i världen. I samarbete med välrenommerade inredare och arkitekter har vi levererat möbler och skräddarsydda lösningar för hotell, kontor, skolor, konferensanläggningar och restauranger. Allt med samma unika omsorg för detaljerna.

Våra möbler hittar du i ett stort antal möbelbutiker runt om i Sverige och övriga Europa. Och vill du uppleva varumärket i sin helhet kan du göra det i vår konceptbutik vid Finnboda Varv i Stockholm. Här lever vi vår vision; att skapa stilfulla möbler och rum – som tål att älskas länge.

Design

Kvalitet. Känsla. Gott hantverk. Att formge och tillverka möbler som håller länge är en konst som kräver tid, tålamod och passion. Tillsammans med stort hantverkskunnande och materialkännedom. Att välja de bästa och starkaste materialen. Att varsamt sy och tapetsera. Handgjorda möbler visar sitt rätta ansikte decennier senare. Skapade av duktiga formgivare, för människor som uppskattar det.

Produktion

Våra möbler tillverkas en och en, för hand i vår egen fabrik i Gdansk, i det tempo som noggrannheten kräver. Redan i skogen väljer vi ut virket. Vi sågar ek, björk, ask och bok av bästa kvalitet; kvistfritt och med få färgskiftningar. Vi använder naturmaterial som gåsdun, jute, lin, bomull. Material som ger Fogias möbler lång livslängd och en komfort som håller år efter år.

Vår historia

Så började det

Fogia grundades under namnet Combiplex. De båda grundarna hade en vision om att skapa ett bord i kombinationen glas och akryl. Tillsammans lyckades de utveckla en metod att foga samman skivor av plexiglas, vilket resulterade i stilrena transparenta bord och sidohyllor.  Efterhand som affärsverksamheten växte började man även tillverka möbler i andra material och ändrade namn från Combiplex till Fogia.

Ökad efterfrågan

Inledningsvis blev det många inredningsprojekt för publika miljöer, men i takt med en ökad efterfrågan hos privatkonsumenterna fanns Fogias möbler snart ute hos de stora möbelbutikerna runt om i landet. När den återstående av de två grundarna, Hans Rosander, skulle gå i pension var det viktigt att förvalta den pålitliga kvaliteten, fina produktionen och det bra återförsäljarnätverket.

Nya idéer

Chansen att göra en innovativ uppdatering togs av bland annat Marcus Huber som fortfarande driver företaget. Det fanns inget färdigt recept för hur det skulle göras, men med bra idéer, stort driv och en vilja att göra förändringar har Fogias resa framåt påbörjats – med spännande samarbeten och med samma fina hantverkstraditioner.

2014 och framåt

Under de senaste åren har nya samarbeten skapats, bland annat med omsorgsfullt utvalda formgivare som Andreas Engesvik, Stefan Borselius, Luca Nichetto, Nina Jobs och Note Design Studio m.fl. Det är genom dessa samarbeten som Fogias uppdaterade kollektion har kommit till.
– Att arbeta som formgivare åt Fogia är att tillhöra en familj där alla strävar åt samma håll och tycker ungefär lika om ord som form och funktion.